Categoriearchief: BG-Leiding

Zaken die betrekking hebben leiding en begeleiding van mensen richting hun doel

to finish first, you must first finish …

To finish first, you must first finish … een uitspraak die ook heel goed bij de herstelgedachte past. Eerst je zaakjes – en jezelf – goed op orde krijgen, pas dan is er ruimte voor bijzondere prestaties … Zoals de familie Verstappen in actie op “Italia à Zandvoort” … gadegeslagen door meer mobieltjes dan mensen.

Altijd leuk, in een file van Ferrari’s op de Zeeweg, fiatjes 500 met extreme motoren en oudjes uitgedost in jaren ’40 kleding … prima passend bij hun Lancia cabrio uit 1946. Bellicimo!

Prototypen van je cadeau …

SAMSUNG

Ooit tijdens mijn studie Informatica geleerd … prototypen … en het werkt nog steeds. Leerzaam met betrekking tot materialen, grootte, bevestiging en meer. Agile/scrum voor audio. Geluid blijft nog wat achter bij de verwachtingen. Maar dat gaat heeeeeeeel snel goed komen.

Ik ontvang trouwens zeer hoopgevende berichten van vriend(inn)en die met de TOP-13 aan de slag zijn. Echt super. Straks ligt er een berg(je) USB-sticks in de auto en dan kan ik dagelijks kiezen wie op dat moment achter de draaitafel zit. Kicken. DJ Dicko & Favorites.

PS. Prototypen werkt ook uitstekend in de begeleiding van mensen! Beetje bij beetje de eigen wijsheid boven tafel krijgen. Waardevol voor alle betrokkenen.

Nietes! Welles!

nieteswelles1nieteswelles1Hoe zou de wereld eruit zien als er geen Nietes! en Welles! meer was.

Zou er dan slechts “Ja” en “Amen” zijn. Zou er nog oorlog zijn, diefstal en afpersing? Zou het zonder Nietes! en Welles! hemels zijn? Een ieder van ons in staat om de situatie te accepteren zoals die is.

Nee, want Nietes! en Welles! zijn er wel. Dus ook die “moet” je accepteren. Nietes! en Welles! horen erbij. Er zijn zelfs mensen die roepen “Helemaal fout, het zijn Welles! en Nietes! Je doet het verkeerd om. … sukkel.”

We hebben allen een andere achtergrond en dat maakt dat we anders zien en beleven. Dat maakt dat “iets” soms Nietes! is en een andere keer weer Welles! Eigenlijk, als je heel diep inzoomt op betekenisgeving is “iets” gewoon “niets”. Of “iets” zonder onze “oordelen”.

Pas als je “niets” in “iets” kunt zien, dan raken Nietes! en Welles! op gepaste afstand. Helder waarnemen komt dan binnen handbereik …nieteswelles1

Cultuur … daar geloven wij hier heilig in

Als begeleider bij verandering (b)lijkt het begrip cultuur toch vaak lastig uit te leggen. Maar daar is nu – met dank aan mijn one-and-only Amigo downunder – verandering in gekomen.cultuur

Hij wees mij op het boek “Stuff Dutch People Like (by Colleen Geske)” en daarmee is het begrip CULTUUR voor eens en voor altijd op eenvoudige en eigen wijze gedefinieerd.

CULTUUR is:

fietsen, gezellig, hagelslag, het weer, drie zoenen,
oranje, lekker, zwarte piet, kamperen,
Nederland-Duitsland, Belgen moppen, stroopwafels,
molens, beschuit met muisjes, …

Dat is dus cultuur, daar geloven wij hier heilig in, we wisten niet eens dat het “gek” of bijzonder is, zo doen wij dat gewoon, punt uit … dus U komt dat hier veranderen … veel succes gozert!

Golfen – en leven – als een koning

[uit: www.golfgeheimen.nl]
Peter Ackerley (1948-2011), grondlegger van de ‘Iron Shirt of Golf’, zei altijd dat het in golf uiteindelijk niet om winnen gaat, maar om het ervaren van de ‘spirit of the game’. Net zoals een goede koning handelt ‘in de geest van zijn volk’, zo probeert een échte golfer te spelen in ‘de geest van het spel’.

Hoe je dat doet? Door voortreffelijkheid na te streven in 1. de ontwikkeling van een optimale swing, 2. onberispelijk gedrag op de baan en 3. een vermogen om onder druk eervol te strijden en te presteren.Koning

Ten eerste streef je er als koninklijke golfer naar om de volledige potentie te verwezenlijken van wat jouw lichaam met een golfclub kan, maar zonder daarbij over je grenzen te gaan. Trainen dus zonder je lichaam te beschadigen, maar niet onder de maat.

Voortreffelijk gedrag op de baan is een tweede kenmerk van een koninklijke golfer. Je kan nog zo’n mooie swing hebben, maar als je je niet aan de regels en de etiquette houdt, kan er geen koninklijk golf ontstaan. Bij voortreffelijk gedrag op de baan hoort ook een stabiele emotionele balans. Wat er ook gebeurt – of de bal nou in het water plonst, in een bunker valt of out of bounds belandt – je draagt het als een koning.

Als koninklijke golfer, tot slot, straal je tijdens wedstrijden een zekere noblesse uit. Je vecht niet voor jezelf, nee, want als een koning deelneemt aan de strijd, strijdt hij voor de veiligheid van zijn volk, de eer van zijn vaderland, het levensgeluk van zijn onderdanen. Zo zal ook een voortreffelijke golfer nooit voor zichzelf willen winnen.

Als je op alle drie de gebieden koningschap gaat uitstralen – als je een koninklijke uitvoering van je golftechnische vermogens laat zien, als je gedrag op de baan een koninklijke vorm krijgt en als je in het heetst van de strijd je beste spel kunt laten zien – dán bestaat de kans dat de ‘spirit of the game’ op je neerdaalt.

Ik heb (nog) geen praktische ervaring met “golfgeheimen.nl”, maar dat al niet lang meer duren.

TIP: en wat denk je van leven als een Koning … voortreffelijkheid nastreven, onberispelijk gedrag en ook onder druk eervol strijden en presteren … durf jij die uitdaging aan te gaan !?

Ge-dicht

Het leven is zo mooi, soms
Het leven is rampzalig, soms
Die waarheid kies je zelf
Jouw eigen waarheid
Gek genoeg

Openheid en eerlijkheid
Jouw waarheid delen met anderen
Luisteren, vragen stellen en niet oordelen
Twee kanten op
Ongeacht ieders aantal strepen

Dat maakt het verschil
Een vruchtbare bodem
De basis voor verandering
Met respect voor het heden

Ook al is het heden
Onnodig kostbaar
Inefficiënt en old-school
Het is precies wat het is
Het enige juiste
De basis voor verandering
Een eventuele verandering

Love it, respect it
And go from there
All together

STOP met lezen … hier & nu … zelfspot of harde werkelijkheid?

BoeddhismeBegin vorige week mijn Golfboeken uit de kast getrokken. Dertien stuks, veelal mentaal. Kan niet zeggen dat het me helpt (hcp. 13.9). Eind vorige week de (project, verander, people) managementboeken gecheckt. Zeventien stuks … geeft inderdaad wel houvast.

Zojuist mijn Oosterse Wijsheden uit de kast gehaald. Veel stof en een papiervisje dat rende voor zijn (haar?) leven. In totaal 46 boeken !!! Wilde gisteren na mijn bezoek aan het Rijksmuseum nog wat Boeddhistische wijsheden inkopen … maar misschien is het toch beter om het te doen met wat ik al heb en niet te verwachten dat “de antwoorden” ergens anders liggen verscholen.

Als ik toch nog iets heel heel heel belangrijks mis, laat het me weten … alvast dank.

 1. Wijsheid van Confucius (Joh. W. Schotman)
 2. De weg naar het nirwana (Z. H. De Dalai Lama)
 3. Zen, hier, nu (Yodo Ruud van der Ham)
 4. Zen-begin, Eindeloos met zen beginnen
 5. Zen to Done, 10 gewoontes voor een efficiënter leven
 6. Zen en de kunst van het motoronderhoud (Robert M. Pirsig)
 7. Alle dagen ZEN (Charlotte Joko Beck)
 8. De Mentale Evolutie (Frits Löhnen)
 9. Om innerlijk helemaal tot rust te komen (Dalai Lama)
 10. De Karakter Combinatie Kaart (Jaap Hillen)
 11. Open je hart (Dalai Lama)
 12. Chinese Astrologie, de jaren van de Tijger
 13. Waarom lacht de Boeddha? (Mark Magill)
 14. Geheimen van de I Tjing (Dr. Joseph Murphy)
 15. Het boek KEN en de kosmische intelligentie (Hanneke Beekmans)
 16. Het Alfa Plan, Totale ontspanning in vijf stappen (Louis Proto)
 17. Vrede binnen handbereik (Thich Nhat Hanh)
 18. TAROT Spiegel van het leven (Mario Montano)
 19. De Beeldentaal van het Hindoeïsme (Eva Rudy Jansen)
 20. De Kristallengids (Judy Hall)
 21. Atlas van de acupunctuur (C. H. Hempen)
 22. Icons, Indian Style (Angelika Taschen)
 23. Reiki voor diepe ontspanning en innerlijke rust (Richard Ellis)
 24. Chi, De positieve levenskracht (Paul Wildish)
 25. Tarot voor Dummies
 26. De Tarot in de herstelde orde (Onno en Rob Docters van Leeuwen)
 27. Boeddhisme in all eenvoud (Steve Hagen)
 28. Het Pad is het Doel (Chögyam Trungpa)
 29. Boeddhidtische psychologie (Robert Hartzema)
 30. Wereldreligies Boeddhisme (Happinez)
 31. Loslaten en leren vertrouwen (Susanne Hühn)
 32. Water weet het antwoord (Masaru Emoto)
 33. Het kleine kleuren lexicon (Laura Lorenzo)
 34. Gronden (Jennifer Hinton)
 35. Bio-energetische oefeningen (Alexander & Leslie Lowen)
 36. Intuïtieve ontwikkeling (Linda Keen)
 37. Creatief visualiseren (Shakti Gawain)
 38. Gezond en fit met de Zonnegroet (Dick de Ruiter)
 39. De Zonnegroet (Rita Beintema)
 40. New Age Woordenboekje (Renée van Blokland)
 41. Reiki-groeiboekje (Arie Luijerink)
 42. De weg van Hara (Seigen Yamaoka)
 43. Encyclopedie van de Alternatieve Geneeskunde (C. Norman Shealy)
 44. Astrologie voor de 4 seizoenen (Gary Goldschneider)
 45. Handboek Chinese Astrologie (Theodora Lau)
 46. Basistechniek Chinese Geneeswijzen (Harriet Beinfield & Efrem Korngold)

Touwtrekken (b)lijkt een geliefde sport

touwEr wordt heel wat “afgetouwtrekt” in de zakelijke context. Privé ook trouwens. En omdat het zo populair is, wil ik daar in een workshop nog wel eens gebruik van maken. Het zijn immers zo vaak de eigen stokpaardjes die we berijden.

Jongens – het zijn inderdaad meestal de mannetjes – jongens, we gaan even lekker stevig touwtrekken … volop enthousiasme in de groep, uitdagende teksten over en weer en de mannen zijn er klaar voor …

Het vervolg in de toelichting van de oefening doet de moed meestal in de schoenen zinken (na een tijdje) … leidt tot verwarring en slecht bij een enkeling tot inzicht …

“OK mannen, we gaan ervoor … pak allemaal maar even een eigen touw.”