Maandelijks archief: juli 2013

Steun voor middle management …

LEIDING
Deze wijsheid dateert van ruim 15 jaar terug (uit: “Mijn Toolbox, een toolbox van een topadviseur/topcoach”).

De positie van de leidinggevende is als een hamburger tussen twee broodjes. Druk van boven kan hij/zij wel hebben. Ook tegen druk van onderen is hij/zij veelal wel bestand.

Komt de druk echter van boven en onder tegelijk … laten we dan ff bellen voor een afspraak … voor jij en al die spetters er tussenuit vliegen.

Business Intelligence voor grote jongens

Prachtig toch. Iedere dag bezig zijn om het beste eruit te halen. Uit jezelf. Uit je team. Uit je materiaal. Business Intelligence voor “grote jongens” dus … toepasbaar op ieder niveau.

De zaken meetbaar maken, volmaakt eenvoudig in beeld brengen, maximale inzet en genieten van het resultaat … veel plezier zodadelijk in Hongarije !!!

F1

Zet de wereld op z’n kop … en je hoofd draait mee

DvdV karikatuurVan reactief en een beetje actief naar proactief. Stel dat je een hekel hebt aan verkopen, er ook geen snars van kan (denkt te kunnen), maar toch brood op plank wilt hebben … dan kan de volgende “parabel” je helpen.

In eerste instantie denk je natuurlijk: “Ik ben geniaal, dus de wereld komt wel naar mij toe”. En stel, stel dat je al door hebt dat je net niet helemaal geniaal bent, dan kan de wereld uiteraard nog steeds naar je toe komen.

Dan komt die gekke arrogante wereld ook nog eens met vragen als: Wat heb je zoal gedaan, bij wie en hoe lang? En wat kun/doe je nog meer? Na diverse potentiele klanten op jouw eigen wijze te hebben afgeserveerd, bereid je jezelf inmiddels beter voor. Je hebt een net CV-tje klaarliggen, heldere Producten & Diensten, een website en vissitekaartjes uit een zeer speciale overdreven opgepoetste houder. Uiteraard is alles vanuit jezelf benaderd – termen die de klant niet aanspreken – maar ruimte voor verbetering hou je natuurlijk altijd.

Alle spulletjes bij elkaar (b)lijken een prachtig marktkraampje … die gevonden kan worden door zéér nabije kennissen zoals partner, ouders, kinderen, familie en buurman (allen zonder investeringsplannen). Anderen hebben nog nooit van de markt waar jij staat gehoord. Sterker nog, ze wisten/weten van die markt en jouw bestaan niet eens af. Moet je P.V.D. nog reclame gaan maken ook. Komt allen naar mijn markt! Netwerken en nog meer van die virtuele “sociale verplichtingen”.

Als ook dat onvoldoende zoden aan de dijk zet, dan ga je jezelf als laatste redmiddel toch maar eens verdiepen in de klant. Wat wil die nog eigenlijk? Wie is dat eigenlijk? Waar is die nou eigenlijk naar op zoek?

Voor je het weet loop jij op de markt. Een hele andere markt (overigens niet alleen). Je bent van aanbod naar de vraagkant overgestoken. Wauw, dat is een hele onderneming. En omdat er zo ontiegelijk veel markten zijn en zo veel collega-kapers-op-de-kust ga je je zoekgebied inkaderen: waar ga ik kijken, welk specialistisch gebiedje is “mine” en als ik daar maar vaak genoeg kom … wie is mijn favoriete marktkoopmannetje? Met wie eet ik af en toe een vissie? Met wie ben ik maatjes?

Van aanbod naar vraag, van verkoper naar koper, van techneut naar marketeer, van geen keuze naar volop keuze, van (re)actief naar proactief … al doorloop je deze omkering alleen maar even in je hoofd, heerlijk, de rest volgt als vanzelf. Suc6.

Forse investering in nieuw schoolbord

Schoolborden, ze zijn er in alle soorten en maten … magnetisch (€167), van hout (€29,95), uit scrapwood (€62,50), dubbelzijdig met ophangkoord (18,99), 90/180 whiteboard (€177,94) tot en met een portable wireless interactief whiteboard systeem (€619,99). En voor de echte professionals is er natuurlijk het copyboard (€2.662,34).

Ik ben zojuist gevallen voor het onderstaande exemplaar … 2 euro bij de kringloop.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Reclame voor (harde) cijfers … bron CBS

Vandaag 505 geboortes, de jongens winnen van de meisjes (258 – 247), ieder dag verhuizen er 4.356 mensen, er overlijden 370 mensen, 87 echtscheidingen, 4.983 bedrijven en instellingen failliet in de eerste helft van 2013, de totale weglengte bedraagt 138.199 km, we hebben 326.739.000.000 euro aan spaartegoed (of ik begrijp de cijfers niet) … en we zijn op dit moment met 16.792.734.

Ideeën, opties, doelen, etc. … ik smul er van, maar ook harde cijfers hebben ook zo hun charme. Hoe sta jij ervoor? Op de CBS site kun je ook kijken “hoe gemiddeld jij bent”.

Elfstedenkoorts

Op de slotdag van de tour besloot ik – mede vanwege het mooie weer – de Elfstedentocht te rijden. Een logische keuze, toch? En dat is echt afzien, zo weet ik nu uit eigen ervaring, in je veilige (warme zwarte) motorpak.elfsteden

De globale planning met 11 Friese steden leek zeer veelbelovend. Harlingen was mijn startplaats, vandaar naar Franeker, lang zoeken naar Dokkum en nog langer op weg naar Leeuwarden. Zo lang, dat het tegelijkertijd mijn finishplaats werd. Normaal ook zo het geval, maar dan toch anders.

Leerpuntje: een globale planning is aardig, maar de detailplanning en professionele (elektronische) begeleiding mogen niet ontbreken. Dat voorkomt veel gezoek, het feit dat je de Dokkumer Grutdjip aanziet voor de Dokkumer Ee (daardoor bijna in Groningen belandt, niet 1 van de 11 steden uit het plan) en De Bonkevaart middenin het centrum van Leeuwarden bedenkt.

Al met al een heerlijke vierstedentocht. Later meer. Mag overigens God en vele andere op de blote knieën bedanken dat er ook net voor Zurich een tankstation is gebouwd. Met euro 95 en een heerlijk broodje bal. Na 395,4 km en de nodige leer ervaringen weer veilig en voor donker thuis.

Hoe vol zit jouw schuurtje?

Schuurtje

Zie wat je als mens in korte tijd in je schuurtje opslaat.

Heel veel overbodige rommel. Hoe zou dit zijn voor projecten, organisaties, afdelingen en teams? Niet anders! Ben benieuwd – nu je het bewust bent – hoe en wanneer jouw grote schoonmaak gaat starten.

Overigens een heerlijk gevoel als de zaken weer op orde zijn. Vaak is de stap om te beginnen de minst gemakkelijke …

Alleen voor (leuke) mannen

Erica Rijnsburger is echt een supermens. Een kei, oud-collega, slim, gevoelig, wereldreiziger en bovengemiddeld “spiritueel wijs”. Ze organiseert een retraite op 12, 13 en 14 september aanstaande en zoekt daarvoor nog een aantal – 2 tot 3 – (leuke) mannen. Dat komt de balans met het aantal ingeschreven vrouwelijke deelnemers zeer ten goede.

Kijk op http://www.elenchis.nl/wat-doet-elenchis/retraites/awareness-intensive. Als ik je aan iemand blindelings in handen durf te geven, dan is het aan Erica.

Alvast veel plezier.

De kunst van het “loslaten”

Je kunt van alles (willen) loslaten … pijn, angst, kinderen, drank, werk, ego, relatie … maar hoe doe je dat, écht? Ik ben geen goeroe op dit gebied. Vermoedelijk zelfs een groentje, want anders schrijf ik er niet over (They teach what they self have to learn).THATS

Ik kom op dit moment tot de volgende gedachten:

  • Allereerst een tijd (heel) stevig vasthouden … klinkt bijna te logisch!
  • Bewust zijn dat “zelluf doen” uiteindelijk sneller/beter/efficiënter gaat dan iedere dag helpen (de Novib-methode)
  • Vertrouwen hebben
  • Met een ritueel

Uiteraard zijn er diverse boeken geschreven over dit bevrijdende thema. “Loslaten en leren vertrouwen” van Susanne Hühn vind ik zelf wel mooi en helder.