Maandelijks archief: augustus 2013

Booming business … !!!

Crisis, recessie, achterblijvende verkopen … het zal ongetwijfeld allemaal waar zijn. Maar als ik het aantal – en de grootte – van de campers op de verbluffend mooie camping Conca D’Oro te Feriolo di Verbana zie, dan kan ik maar tot één conclusie komen: stap in de camper business. Zag je vroeger nog tenten, nu slechts een enkele De Waard. Zag je vroeger nog caravans – allen net iets minder mooi (maar veeeeel groter) dan onze Predom N126e. Tegenwoordig is meer dan de helft camper, ongelooooooflijk … een enkele zelfs met de lengte van een heuse 12-meter touringcar.

In mijn droompje doe ik volgende jaar mee aan deze wedloop en doe een gooi naar de meest bijzondere camper. Een omgebouwde ambulance. Een Chevrolet GMT 610, V8, 6 cylinder. Powerrrrr. De ongelooflijk mooie innerlijke kracht die ik ook in mijn werk aanboor. Bij mensen en organisaties. Matwit gespoten. Volledig ingericht als Business VAN. Voorzien van striping en de toepasselijke naam “Mobiel Dick”, 4-zit/tweepersoonsbed, keukentje, WC, bergruimte rondom en meer…

Sommige dromen worden werkelijkheid. Italia here we come. Mijn tri-colore luidt zwart, wit en subtiel rood. Ciao bella.

NB. Nog 1 weekje “spielen fahren” en dan weer volle bak aan de slag.

Messaggio di fuori sede

Lago MajoreCaro lettore, attualmente sto studiando le possibilità di un ramo di deschoolvooreigenwijsheid vicino al Lago Majore. Ovviamente questa scuola avrà un proprio ijslokaaltje … così squisiti!

NB. traduzione con Google Translate (sembra molto reale).
====================================================
Beste lezer, ik ben momenteel de mogelijkheden aan het onderzoeken voor een dependance van deschoolvooreigenwijsheid in de buurt van het Lago Majore. Uiteraard zal deze school een eigen ijslokaaltje hebben … smullen dus!

NB. vertaling gemaakt met Google Translate (ziet er heel echt uit).

Begeleiden naar zelfstandigheid … zelluf (laten) doen

SVBHet begeleiden naar zelfstandigheid is een hele klus. Dat geldt voor de begeleiding van kinderen, hipo’s, professionals, managers en andere hulpbehoevende zoogdieren.

Er zijn “eendjes” die hun kuiken doodrukken vanuit een (te) grote drang tot bescherming. Er zijn “uilskuikens” die zoveel vrijheid geven dat deze onbegrensde mogelijkheden eerder een valkuil dreigen te worden. Maar wat is een juiste middenweg … en zijn daar instrumenten voor?

Een korte toelichting op één van mijn favorieten … “KLEEDGELD”. Waanzinnig wat er gebeurde toen we dat vele jaren geleden hebben ingevoerd. Voor die tijd was er vaak gezeur als door we door de stad liepen, maar daarna … een waar feest!

Alleen de voorbereiding was al leuk. Ze kregen ieder 2/3 van de kinderbijslag (1/3 was voor backup en andere zaken). “Zo veel !?!?!?!? Gaaf hé”, riepen ze. “Ja, maar daar moet je echt ALLES voor doen. Ook laarzen, winterspullen, etc.”, maakte we hen duidelijk.

De schriften werden uit de kast gehaald. Ieder kwartaal … wauw, wat zullen we allemaal kopen? Wat hebben we voor de zomer nodig? En wat nog voor de winter? Ze waren in dromenland … en toch heel bewust bezig.

In de praktijk bleek dat “zo veel” toch ook (te) snel opging. Leerpuntje. Mooier vond ik nog dat hierdoor zoveel ruimte ontstond voor de verschillen. De een kocht liefst zo veel mogelijk shirtjes voor een tientje en de ander spaarde bij voorkeur twee kwartalen bij elkaar voor die echt super coole vette chille veel te dure laarzen … waar ze zielsgelukkig en berezeunig op was. Een vlekje op je eigen muntjes voelt toch anders (dieper) dan op die van Pa & Ma.

Daarom nogmaals deze aanmoediging:
Start zo vroeg mogelijk met het aanboren en mede vormgeven van eigen wijsheid. Het is een geschenk voor de rest van je (en hun) leven. Ook (juist) als ze de deur uit gaan en hun eigen leven leiden (net als jij).

Tegendraads

BG-Leiding – lees “begeleiding”, een juiste mix van leiding geven en begeleiden (coaching) – is pas effectief als deze optimaal is afgestemd op de doelgroep. En soms is dat tegendraads. Provocatief coachen en IT Service Management from Hell zijn daarvan mooie voorbeelden.

Pubers en andere professionals in de leeftijd van 5 tot 79 zijn er gek op …

Zie onderstaande “grafische definitie” van TEGENDRAADS op synoniemen.net.

Tegendraards3

Onacceptabele ICT!

Leek me prettig om voor de vakantie nog even mijn ITIL-certificering rond te maken. Op de site van APM Group – waar ik nota bene al eerder examens heb gedaan – leek geen plekje vrij voor augustus. Maar meestal communiceer ik liever met mensen, dus toch even in de ouderwetse telefoonpaal geklommen. Een heel bevredigend resultaat … “Ja hoor, 16 augustus en 30 augustus zijn beide nog mogelijk. Ik zal de data voor u beschikbaar maken op de site.”

Kort daarna ontving ik een mailtje dat alleen 30 augustus mogelijk was (maar dan ben ik al op vakantie) want het systeem staat niet toe dat er binnen een week voor het examen nog geboekt kan worden. Ik belde terug … “Ja dat klopt, maar heeft u mijn mailtje niet ontvangen dan?” Natuurlijk wel, maar dat kon ik bijna niet geloven. Kan/mag niemand anders dat dan … even in de wacht … nee. Nee, dat staat het systeem echt niet toe.ICT nee

Stel je toch voor dat je examens verkoopt en je telefonisch overeenkomt dat het kan, dat er plek is, en een stevig betalende klant … dan wil je toch kunnen dealen! En het aller aller aller gekste vind ik nog … dat medewerkers dit accepteren van hun ICT. Hoe zat het ook al weer? Wie ondersteunt nou wie?

Zeg dus “nee” tegen APMG … en kies voor EXIN, zo leerde verder speurwerk. Automatisch webcam controle, controle op microfoon en breedband internetverbinding … allen SUCCESVOL, u kunt nu online uw examen afnemen.

Wat is ICT toch geweldig krachtig hè (voor sommigen).

Internationale Linkshandigendag … 13-08-2013

Morgen is het zo ver. Dinsdag 13 augustus 2013 is het Internationale Linkshandigendag. Een mooi moment om even stil te staan bij onze kleine en grote ongemakken. Die schaar die geen rechte lijn kan knippen. Dat mes dat bot lijkt omdat het aan de verkeerde kant geslepen is. En sowieso aan de verkeerde kant van het bord gedekt is (zelfs in goede restaurants). De blikopener die je onderstboven vast moet houden om tot resultaat te komen. Nauwelijks keus in golfmaterialen. En heel veel meer van dit soort zaken.

Uiteraard kunt u ook deze dag blijven genieten van onze niet aflatende creativiteit, onze buitengewoon goed ontwikkelde rechterhersenhelft (de linker was al TOP) en onze verrassend krachtige linkse directe … als u daarom vraagt.

Alvast dank voor uw begrip, medeleven en hulpvaardigheid.

Is het KLPD-virus leerzaam?

Vanmorgen “besmet” geraakt met het KLPD-virus. Gruwel. Wellicht tijdens het automatisch laten toevoegen van een agenda-item (overigens niet bewezen). Feit is wel dat ik Windows 8 niet meer opgestart krijg. Ook niet in de veilige modus. Ben zelfs via de DOS-prompt op zoek geweest naar het virus (dir klpd.exe /s) maar zo gemakkelijk laat het zich niet vangen.

Naar mijn ICT-mannetje dus weer … die gelukkig altijd voor me klaar staat (René, topper, dank). Maar zo’n gebeurtenis zet je wel weer aan het denken. Kost geld en zeeën van tijd. Welke data is nu onbereikbaar? Van wanneer dateert de laatste backup? Is het handig om vanaf een externe harde schijf te gaan werken? Of in the cloud gaan? Hoe koppel ik mijn externe harde schijf aan de iPad (die doet het gelukkig nog). Waarom herkende mijn viruschecker deze boosdoener niet. Etc. Etc.

Allemaal goede zinvolle vragen. Helpt wel als je positief kunt denken. Zet ICT beleid van de ZZP-er wel weer op de kaart. Maar moet ik nu ook oprecht dankbaar zijn met de “ontwikkelaars” van deze ongein. Helpt misschien wel bij de verwerking … kweet ut nog nie.

Waardevol onderhoud

ledervetNatuurlijk is mijn Pa in een andere tijd opgegroeid, maar ik weet het nog goed. Wekelijks de schoenen poetsen … met zorg. Met twee zussen en een broer stond het gangetje goed vol. Vooral de voetbalschoenen kregen alle aandacht. Als ik daar op terugkijk – inmiddels zelf een maandje Opa – dan zie ik de waarde van onderhoud nu anders … beter. En dat geldt niet alleen voor schoenen.

“Doe maar nieuwe”, is een veel gehoorde reactie. Maar weet je wat een schoenmaker kan, wat een gerepareerde rits betekent, wat een goede monteur waard is? Kunstenaars zijn het. Vakmensen.

En als je – af en toe – zelf de schoenen poetst … dan worden spullen pas echt waardevol. Als je je spullen veelvuldig en met liefde gebruikt, hier en daar slijtage zichtbaar wordt … eigenlijk verdien je dan pas “nieuwe”, maar dat hoeft dan niet meer … dat nieuwe heeft (nog) niet de schoonheid die je zoekt.

Is dit nu inzicht, wijsheid, ouderdom, nostalgie … ?