Maandelijks archief: september 2013

Analyse koopgedrag

openAls “verkoper” moet je toch weten hoe kopers kopen. Woensdag jl. een analyse van koopgedrag gezien met behulp van MRI-scans (Martin de Munnik). Zeer boeiend.

Gistermiddag mezelf maar eens onder de loep genomen tijdens een koopavond in Haarlem. Ik wilde in ieder geval de AppStore bezoeken voor een goede stylus en bijbehorende App.

 • Ik “kocht” de bus … lekker makkelijk, handen vrij, onderweg nadenken en notitie-Apps uitproberen (INoteBook, Bamboo)
 • Ik “kocht” … uitgebreid advies van een verkoper met volop tijd (er was nauwelijks iemand in de winkel). Hij wist welke het moest zijn en na veel googelen kwam ook de naam tevoorschijn, de “Adonit Jot Touch”. Zo’n 80 euro maakt mij voor een “TOP-tool” dan niet echt uit (werkt eigenlijk zelfs positief)
 • Ik “kocht” ook … kwaliteit en service
 • Ik “kocht” … de muzikant op straat
 • Ik heb favorieten, bemerkte ik … Apple, Ananda, Cadeauwinkel, Waar, Gerard Smit …
 • Budged Fiets met een “d” … ben ik direct klaar mee
 • U pakt, u breekt, u betaalt … sta ik direct weer buiten (klantvriendelijkheid ???)
 • Bijzonder en anders trekt mij aan
 • Woorden en naamgeving trekken mij aan
 • Vrouwenvormen ontgaan mij niet, maar ik ben niet op zoek
 • Altijd op zoek naar iets leuks, iets bijzonder … ook voor een ander
 • Toch nog altijd ietsje schroom om binnen te stappen
 • Ik hou van telkens weer andere routes
 • Ik hou van boeken
 • Eten en drinken hoort erbij … heerlijke Pizza Bilancia bij Woodstone.
  Zo grappig, het midden is eruit gesneden en gevuld met salade. Daar hou ik dus écht van – vakmanschap en creativiteit – en de Cappanori (Geitenkaas, appel, zongedroogde tomaat, gepofte puntpaprika, zoete uitjes en pijnboompitten met een verse salade en yoghurt-balsamicodressing) smaakte ook nog SUPER!
 • Kleding koop ik bij voorkeur samen met een kritisch vrouwenoog
  Met Greet heb ik een “sign-off” teken afgesproken om mij te behoeden voor desastreuze miskopen en al te enthousiaste verkopers
 • Ik hou van A-Merken
 • Ik sta deze keer open, observeer en loop rustig
 • Soms loop ik strak naar één winkel en weer terug
 • Ik geniet van mensen
  • Een blinde – mooie – vrouw loopt langs en heeft een stevig tempo
  • Diverse mensen, inclusief een buschauffeur, schieten op het Stationsplein iemand te hulp met een epileptische aanval, zo lijkt het
  • Marokkaans meisje zegt – als enige – keurig “Dag” tegen de chauffeur
  • Er werken overtuigend meer “meisjes” in de verkoop
  • Eigenlijk wil ik nog even snel snoep halen bij de DEKA … maar ik ben “sterk”

De uiteindelijke oogst van vier uur shoppen inclusief reistijd: setje kleurpotloden in de vorm van boomstammetjes (WAAR), Pickwick Theedoos (mocht eigenlijk niet, we hebben al zo veel), boek “Ik hou van mij” (voor een zorgzame vriendin), tips over de Stylus (toch weet ik het nog niet).

Samenvattend: leerzaam en leuk.

Stop gezeur, los het op!

gezeurKen je dat … in de supermarkt, bij de bushalte, op de tribune bij de softbal, in de trein, onder het afdakje van het winkelcentrum, bij de kapper (maar daar kom ik niet meer), in de kroeg … wat een gezeur, eindeloos gezeur en de een weet het nog beter dan de ander … en van een afstandje gaat het allemaal over helemaal niks.

Stop ermee. Het is een virus. Een vervelend besmettelijk virus. Los het gewoon op. Niet perse door iedereen erop aan te spreken. Nee, gewoon door er zelf in ieder geval mee te kappen. En aan een goede bekende te vragen … geef je me even een seintje als ik “het” weer doe.

NB. geldt overigens voor heel veel zaken … zaken oplossen door zelf iets anders te doen.

Coach van “Major League” niveau

tomtomliveEen coach van “Major League” niveau … die titel geef ik graag aan TOMTOM en al zijn andere navigatie vriendjes.

Vaak besef je het niet, maar TOMTOM is echt coaching en begeleiding van de allerbovenste plank:

 • je geeft je doel in
 • hij ziet automatisch waar je bent
 • berekent in no-time een plannetje
 • staat open voor alternatieven
 • en hoe eigenwijs je ook doet … hij wordt niet boos, hij gaat niet vloeken, zegt niet na de zoveelste tegendraadse beweging “EN NOU BEKIJK JE HET MAAR, ZOEK HET NU ZELLUF MAAR UIT” … nee, gewoon rustig doorgaan alsof er niets aan de hand – want misschien had je ook wel hele goede redenen om zo (ogenschijnlijk) gek te doen – koersen richting het overeengekomen doel
 • en als je toch een ander doel wilt of in alle rust wil cruisen … no problem, helemaal goed.

Als ik ooit als DICKDICK door het leven ga, dan weet je dat ik de coachverlichting heb bereikt. Tot die tijd zal ik mezelf moeten zien te bewijzen op het eveneens zeer aantrekkelijke “Triple-A” niveau.

Van prostituee naar officemanager

Een titel die triggert, maar als je de achtergrond leest piep je wel anders … een bericht dat ik “moet” delen …

Het project ‘van prostituee naar officemanager’ van Terre des Hommes is genomineerd voor de ASN Bank Wereldprijs. Doel van het project is om vanaf 2013 in drie jaar tijd 450 kwetsbare meisjes een beroepsopleiding te bieden en succesvol te begeleiden naar betaald en eerlijk werk in een veilige omgeving. Hierbij gaat het onder andere om de opleiding officemanagement. Ook is er aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en computerles.

Gedwongen prostitutie In het Indiase Bellary District is kinderarbeid aan de orde van de dag. Veel kinderen stoppen vroegtijdig met school en belanden in een spiraal van slecht betaald en gevaarlijk werk, criminaliteit en agressie. Veel meisjes worden nog vóór hun puberteit ingewijd in het verboden Devadasi-systeem en gedwongen tot prostitutie. Deze culturele traditie offert vrouwen en zelfs jonge meisjes aan de tempel wat in de praktijk betekent dat zij gedwongen worden om als prostituee te werken. Het is slecht betaald en gevaarlijk werk waaruit ze niet kunnen ontsnappen. Juist deze meisjes wil Terre des Hommes helpen met praktische beroepsopleidingen en begeleiding naar eerlijk en veilig werk.

Stemrondes Draag je dit project een warm hart toe, stem dan via Voor de wereld van morgen > Dit kan nog tot en met 25 september. De vijf projecten met de meeste stemmen gaan door naar de volgende ronde. Op 7 november is de finaleavond waar de definitieve winnaars door een jury worden gekozen. De winnaar ontvangt 10.000 euro. De prijs is van belang om het totale project gefinancierd te krijgen.

Terre des Hommes Terre des Hommes is een kinderhulporganisatie die in 1965 is opgericht door een groep enthousiaste vrijwilligers. Inmiddels steunen ze wereldwijd ruim 250 projecten op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en zelfstandigheid. Doel is om kinderuitbuiting te stoppen. De projecten worden bedacht, opgezet én uitgevoerd door lokale partnerorganisaties.

Meer informatie terredeshommes.nl voordewereldvanmorgen.nl

360 graden surround video … een gouden toekomst?

Ik was benieuwd naar de troonrede … vooral vanwege de 360 graden camera. Stond af en toe een beetje stil, maar dat gaat wel over. Toch bijzonder zo’n “ding”. Neerleggen van de iPad werkt niet – dan zie je de grond – je moet echt actief meedoen, maar rondkijken kan natuurlijk wel.

Mijn toekomstwens – zo realiseer ik me nu – is om te kunnen schakelen tussen verschillende camera posities en te kunnen in- en uitzoomen. Ben overigens wel benieuwd wat dit betekent voor de “levensvatbaarheid” van de cameraman.

Hang zo’n “ding” op in de Ridderzaal, of nog een aantal meer, Amsterdam Arena of de Kuip, de peepshow, de Serengeti of de werkplek van jouw mensen … boeiend !?

STER-Reclame voor Coaching & Begeleiding

Het coachen & begeleiden van mensen is mijn kracht. Liefst in een bijzondere omgeving (zojuist in de Kennemerduinen, zie foto), maar uiteraard ook in kleine muffe vergaderzaaltjes. Soms is/lijkt er geen geld voor, maar de behoefte/noodzaak is in ieder geval enorm!SAMSUNG

Individuele begeleiding start vaak vanuit een probleem of wens. Zakelijke of privé. Daar spreken we over, ik luister vooral, we verzamelen de puzzelstukjes, doen ons huiswerk en zetten stappen richting de gewenste toekomst. Dat kan heel snel gaan.

Begeleiding van groepen kent meerdere gezichten: verzorgen van een workshop, brainstorm, heisessie en projectleiding gedurende langere tijd. Groepen hebben meer dynamiek en dat vraagt om een helder doel en bovenal respect en waardering van de verschillen.

Professionele “BG-Leiding” betekent voor mij het continu vinden van de juiste balans tussen “leiding” geven en “begeleiden” … tussen actief sturen en aanmoedigen … tussen “orders” uitdelen en duwtjes in de goede richting geven. Boeiend en uitdagend. Bovendien heel waardevol en leuk.

Heb je behoefte aan professionele BG-Leiding … neem dan contact met me op.

Landelijke Lefties Golfdag … nog 14 nachtjes slapen

LeftyHet is natuurlijk wel een beetje apart soort, die Lefties. En een zekere handicap hebben ze wel. Staan altijd aan de verkeerde kant van de bal, kijken de verkeerde kant op en als de bal rechts de bossen in verdwijnt dan noemen ze dat ook nog een “hook” in plaats van een “slice”.

Misschien maar goed ook om die lui een aparte behandeling te geven op de Twentsche Golfclub in Ambt Delden. Zaterdag 28 september is het zover, vanaf 11:00 uur staan de koffie en de krentenwegge klaar. De officiële landelijke lefties golfdag. Voor de 25e keer !!!

Linda, mijn oudste dochter, is die dag mijn caddy. In ruil voor alle poepluiers (ook 25 jaar geleden!) sjouwt zij nu mijn golfclubs. Wordt uiteraard gevierd – ongeacht het resultaat – met een lekker hapje eten … Thnx mini-bol.

PS. Wil je een keer de “echte jongens” aan het werk zien (veelal rechtshandig) dan heb je vandaag en morgen nog de gelegenheid op de Kennemer Golf & Country Club in het niet zo zonovergoten Zandvoort. Het KLM Open maakt deel uit van de European Tour. De winnaar verdient 300.000 euro (ter vergelijking: bij de lefties is dat een prachtig gesponsord dekbed van zuiver Tessels schapenwol, ook heel waardevol).