Re-integratie (#1 van meer)

Waar en hoe vind je een nieuwe baan … meestal heel dichtbij … in je eigen hoofd!

Natuurlijk is het balen als je op straat komt te staan. Zeker ook na zoveel jaar. Het is zelfs gemeen en oneerlijk. En dan ook nog die topman die een paar miljoen achterloos in de kontzak meekrijgt. Hufterig is het eigenlijk. En zolang als dat je dat zo ziet – en gelijk heb je – is het ook hufterig.

Op enig moment rijst – hopelijk, mede voor de eigen gezondheid en die van je partner – de vraag “Maar, schiet ik hier iets mee op?” Dat antwoord is natuurlijk “NEE!”. Toch is het een hele stap om zover te komen. Oefening baart kunst. Professionele begeleiding trouwens ook.

Stel dat je iets in het vooruitzicht is gesteld – een aantal maanden salaris, jaren zelfs of een bonus bij snelle resultaten – wacht niet af en onderneem direct actie (onder de voorwaarde dat jij er klaar voor bent)! Ga heel heel heel stevig met je randvoorwaarden aan de slag, zeker in deze tijd (is een half salaris ook toereikend?) en stem dat af met je partner en eventueel andere direct betrokkenen.

Zet een stip op de horizon – een feestje te vieren – en DOE. Doe, doe, doe. Zeker die “denkertjes”, alias de “piekeraars”. Zorg dat je weet wat je wil – makkelijker gezegd dan gedaan – doe onderzoek naar de markt en ga op jacht … op jouw eigen wijze.

Ook als je ondersteund wordt door “je baas” en/of begeleiding krijgt vanuit een bureau, zorg altijd dat je een vertrouwd en professioneel klankbord hebt voor je zelf. Die plek waar je toch nog ff goed boos mag zijn … en vooral volop gehoord wordt.

En natuurlijk mag je uitzoeken wie je kaas heeft gepikt, wat de kleur van je parachute is en over welke voorkeuren je beschikt … Als jij de knop om hebt, dan sta je weer in je kracht. En dan ben je gewild. Ook thuis. Zelf geen werk meer hebben is vervelend. Een partner die zijn/haar baan verliest is zo mogelijk nog vervelender.

Een waardevolle oefening: Doorloop de logische niveaus van Bateson – van beneden naar boven en van boven naar beneden – en maak je EigenWijzer. Stel jezelf onderstaande vragen of laat je hierbij begeleiden door iemand die zonder oordeel goed kan luisteren, samenvatten, doorvragen en niets voor jou invult. logische niveaus

Onderzoek de omgeving waarin je actief bent. Welk zichtbaar gedrag vertoon je in ieder van die omgevingen? Welke vaardigheden zet je in? Wat vind je belangrijk en waarom? Wie ben je eigenlijk? En wat drijft je?

Als je uitzicht hebt op het geheel. Bovenop. Met je missie in de hand. Dan wandel je van boven naar beneden. Je herhaalt telkens je missie en bepaalt per niveau wat erbij/eraf kan.

Je sleutelt gewoon hier en daar aan jezelf, in lijn met je missie. Je kan er weer tegenaan … voor een jaar (APK-tje).

Dit bericht is geplaatst in BG-Leiding. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *