Monarch vlinder

Stond rechtsbovenin op mijn allereerste visitekaartje (1999). Als teken van ontpoppen en uitvliegen. Onbewust gekozen, niet wetende wat voor een bijzondere vlinder dat is. Samen met Knar trouwens, de Koninklijke nar (linksonder). Wie anders dan de nar mag de koninklijke klanten nog zeggen wat gezegd moet worden.

Kijk op www.flightofthebutterflies.com of bezoek deze prachtige film in het Omniversum (van 29 juni t/m 1 september als onderdeel van het Travel the World Filmfestival). Jammer dat het maar een uurtje duurt.

Lange tijd was het een mysterie waar de miljoenen monarchvlinders vanuit Canada ieder jaar naar toe vlogen om te overwinteren. De onthulling van de langste migratiereis ooit was een van de grootste natuurlijke ontdekkingen (Dr. Fred Urquhart). Het “kost” drie samenwerkende generaties – stel je voor: opa, mijn vader en dan ik – om deze reis naar de bergachtige bossen van Mexico te maken. Wonderlijk. Generatie op generatie!

Ik ben trots geworden op mijn “eigen” vlinder. En dan nog eens wat. Edward Lorenz – hoogleraar meteorologie aan het MIT (niet de eerste de beste dus) – ontdekte dat door een minieme afwijking zeer afwijkende resultaten verkregen kunnen worden. Vandaag de dag bekend als het “butterfly effect” binnen de chaostheorie. Stel je voor dat de vleugels van een vlinder in Brazilië maanden later een tornade in Texas kunnen veroorzaken. Dat is nog eens effectief veranderen.

Respect: begonnen als ei, vervolgens een tijdje rups, een ogenschijnlijk levensloze pop en dan een mighty vlinder. In mijn begeleiding noem ik dat stoeien, snoeien, groeien en bloeien.

Dit bericht is geplaatst in BG-Leiding, EW-tje. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *